Saturday, December 6, 2008

hcl6

SECTION A

The following program accepts a pair of 2 numbers from the user of system and totals them. Numbers are accepted in pair repeatedly and totaled, until grand total of all the pair of numbers accepted does not exceed 9.
Step 1 : Assign value 0 to x
Step 2 : Accept 1st number and assign to A
Step 3 : Accept 2nd number and assign to B Freshersworld.com
Step 4 : Add A and B assign to C
Step 5 : Add C to X
Step 6 : If X<10 go to Step 1
Step 7 : Stop.
The error in the above routine is
Step 6 should be If X<9 go to Step 1
Step 1 is redundant
Step 4 should be Add A & B and assign to X
Step 6 should read If x<10 go to Step 2
Step 1 should be Assign value 0 to A & B

The following program finds the greatest of the three numbers A, B and C and prints the result
Step 1 : If A>B assign A to X
Step 2 : If A>C assign A to X
Step 3 : If B>C assign B to X Freshersworld.com
Step 4 : Print X
The error in the above program:
It does not work in case C > A
It does not work in case B > A
It does not work in case C > B
It does not work in case A = B = C
All of the above
Study the following program and answer the following questions :
Step 1 : A = 0
Step 2 : B = 0
Step 3 : If B > 1
Step 4 : A = A + 1
Step 5 : B = B + 1
Step 6 : GOTO 7
Step 7 : END IF 9 Freshersworld.com
Step 8 : B = B - 1
Step 9 : Stop.

What is the value of B at termination of program?
A) <1 B) 0 C) 1 D) 2 E) none of the these Object oriented language
does not exhibit the following property:

Structured Programming
Private variables
Inheritance
Linking at runtime
Polymorphism
A) I B) II C) III D) IV E) V Ingress is
A 3GL An operating system
A structured query language Freshersworld.com
Programming language
e) RDBMS
Which of the following is not a natural member of the set
A) UNIX B)OS/2 C)PICK D)LAN E) VMS
Which of the following is not a DBMS
ORACLE B) SYBASE C) PICK D) INFORMIX E) UNIFY LOTUS 1-2-3 is a Word
processing S/w Case tool DBMS Laser printer None of the above

each problem consists of a question and two statements numbered (1) and (2), in which certain data are
given, these are followed by five options, please tick: if statement (1) alone is sufficient, but statement
(2) alone is not sufficient to answer the question asked.if statement (2) alone is sufficient, but statement
(1) alone is not sufficient to answer the question asked. if both statement (1) and (2) together are
sufficient to answer the question asked., but neither statement alone is sufficient.if each statement alone
is sufficient to answer the questions asked.if statements (1) and (2) together are not sufficient to answer
the question asked., and additional data specific to the problem are needed.

If a rope is cut into three pieces of unequal length, what is the length, what is the length of the shortest of these
pieces of rope ?The combined length of the longer two pieces of rope is 12 metres The combined length of the
shorter two pieces of rope is 11 metres
(A) (B) (C) (D) (E)

A certain company paid bonuses of Rs.125 to each of its executive employees and Rs.75 to each of its non
executive e employees. If 100 of the employees were non-executive, how many were executives?The company has
a total of 120 employeesThe total amount that the company paid in bonuses to its employees was Rs.10,000
(A) (B) (C) (D) (E)

What fraction of his salary did Mr. Johnson put into savings last wek? Last week Mr. Johnson put Rs.17 into saving.
Last week Mr. Johnson put 5% of his salary into savings.
(A) (B) (C) (D) (E)

Each M-type memory that will increase the base memory capacity of a certain computer by 3 megabytes. What is
the base memory capacity, in megabytes, of the computer? 2 M-type memory units will increase the computer's
base memory capacity by 300% The memory capacity of the computer after 2-M type memory units are added to
the base memory capacity, is 1.6 times the memory capacity of the computer aftgter 1 M-type unit is added to the
base memory capacity.
(A) (B) (C) (D) (E)

What fractional part of the total surface area of cube C is red? Each of 3 faces of C is exactly 1/2 red
Each of 3 faces of C is entirely white.
(A) (B) (C) (D) (E)

SECTION B

1. How many of the integers between 25 and 45 are even?
A) 21 B) 20 C) 11 D) 10 E) 9 Freshersworld.com
2. If taxi fares were Rs.1.00 for the first 1/5 mile and Rs.0.20 for each 1/5 miles thereafter, the taxi fare for a
3-mile ride was
A) Rs.1.56 B) Rs.2.40 C) Rs.3.00 D) Rs.3.80 E) Rs.4.20
3. A computer routine was developed to generate two numbers (X, Y) the first being a random number between
0 and 100 inclusive, and the second being less than or equal to the square root of the first. Each of the following
pairs satisfies the routine EXCEPT
A) (99.10) B) (85.9) C) (50.7) D) (1.1) E) (1.0)
4. A warehouse had a square floor with are 10,000 sq. metres. A rectangular addition was built along one entire
side of the warehouse that increased the floor by one-half as much as the original floor. How many metres did
the addition extend beyond the original building?
A) 10 B) 20 C) 50 D) 200 E) 500
5. A digital wristwatch was set accurately at 8.30 a.m. and then lost 2 seconds every 5 minutes. What time was
indicated on the watch at 6.30 p.m. of the same day if the watch operated continuously that time?
A) 5:56 B) 5:58 C) 6.00 D) 6:23 E) 6:20
6. A 5 litre jug contains 4 litres of a saltwater solution that is 15 percent salt. If 1.5 litres of the solution spilts out of
jug, and the jug is then filled to capacity with water, approximately what percent of the resulting solution in the jug
is salt?
A).5% B) 9.5% C) 10.5% D) 12% E) 15%
A plane travelled K miles in the first 96 minutes of flight time. If it completed the remaining 300 miles of the trip in
1 minute, what was its average speed in miles per hour for the entire trip?

SECTION C

1. Given the following statement enum day = { jan = 1 ,feb=4, april, may} What is the value of may?
(a) 4
(b) 5
(c) 6
(d) 11
(e) None of the above

2. Find the output for the following C program
main
{int x,j,k;
j=k=6;x=2;
x=j*k;
printf("%d", x);

3. Find the output for the following C program Freshersworld.com
fn f(x)
{ if(x<=0)
return;
else f(x-1)+x;
}

4. Find the output for the following C program
i=20,k=0;
for(j=1;j {
k+=j<10?4:3;
}
printf("%d", k);
Ans. k=4

5. Find the output for the following C program
int i =10
main()
{
int i =20,n; Freshersworld.com
for(n=0;n<=i;)
{
int i=10;
i++;
}
printf("%d", i);
Ans. i=20
6. Find the output for the following C program
int x=5;
y= x&y
7.Find the output for the following C program
Y=10;
if( Y++>9 && Y++!=10 && Y++>10) Freshersworld.com
{printf("%d", Y);
else
printf("%d", Y);
}
Ans. 13
8. Find the output for the following C program f=(x>y)?x:y
a) f points to max of x and y Freshersworld.com
b) f points to min of x and y
c)error
Ans. (a)
9. What is the sizeof(long int)
(a) 4 bytes
(b) 2 bytes
(c) compiler dependent
(d) 8 bytes

10. Which of the function operator cannot be over loaded
(a) <=
(b) ?:
(c) =
(d)

11. Find the output for the following C program
main()
{
intx=2,y=6,z=6; Freshersworld.com
x=y=z;
printf(%d",x)
}

Labels:

hcl5

1. HCL has two divisions a) technology division b) application division.if a student opts for a)
then he has to give 2 papers 1) aptitude(25 questions) 2) technical(30 approx).if he opts for
application field then he has to give only apti paper which is same as that of techni paper.
2. after the written results are declared the technology students are given another test of 15
minutes in which they have to write a C program(reversing string, reversing singly/doubly link
list(FAVOURITE))and then interview is taken. Freshersworld.com
3. if you have good command in comp s then opt for technology paper.
4. in apti(for tech people) if you do 8-10 out of 25 then it is on safe side.
question not in order dont remember all question.if you have time practice BARRON's analyttical
ability.most q's from here.
1) BARRON section ANALYTICAL ABILITY page 396, practice excercises question 1-4(edition of my book
1998 check out).quest like this miss braun, mr white, miss green, mr parker etc.
2) BARRON section ANALYTICAL ABILITY page 401, practice excercises question 37-39 (edition of my book
1998 check out). base ball team,pitchers-craig,hook.


--------------------------------------------------------------------------------

APTITUDE PAPER
1 The closing of the resturant by Mr.X on SEPT 1 was considered an unfinancial one, as the weather
remained unusually clear and sunny for another one month. An author who criticizes the act of Mr. X
would be proved wrong if the following was true??
ANS choice a) the weather did not usually remained fine after SEPT 1.
2 SUSAN works in a company who has restricted its employees from smoking cigerrates in the canteen.
As susan is the employee of the company she does not smoke cigerrate in the canteen.Which of the following
unused phrases strengthens the rules of the company?? Freshersworld.com
ANS the employees normally do not do the work for which the company has forbidden them to do.
3 A q's on family relation was given like How many sons X has, I P is the daughter of X ,II some condt., III some
condt. ANS al I ,II, III together are not sufficient.
4 A q's in which a name KAPIL is given he visits manoj's home.some condts given. ANS b)
5 A,B,C,D are the 4 plays which are organised starting from tuesday.find the day on which C was played.in this
2 condt. will be given as , I....................., II...................., ANS both I and II
6 A quest on crypto graphy like
A B C D
E F G H
--------------
. .................... .is A=, find the other values. practice these types of quest.
7. A question on race was given.hell lot of condts.finally they make a team for 4*100 metres medaly.
ANS E none of the above Freshersworld.com
8. Piggy backing is a technique for a) Flow control b) sequence c) Acknowledgement d) retransmition
ans: c piggy backing
9.. The layer in the OST model handles terminal emulation a) session b) application c) presentation d) transport
ans: b application
10 ans: a odd numbers of errors
11. In signed magnitude notation what is the minimum value that can be represented with 8 bits
a) -128 b) -255 c) -127 d) 0 ANS a)
12 c 20(no of address lines in 1MB of memory)
13 A 120(25 hz processor,what is the time taken by the instr which needs 3 clock cycles)
14 B synchronise the access(semaphores used for) Freshersworld.com
15 A system call(context switching is used in)
16 B the operating system(mapping of virtual to physical address)
17 A 177333(conversion of HEX "0xFEDB"in octal)
18 D used as a network layer protocall in network and windows(OLE) system
19 B has to be unique in the sub network(internet address)
20. There is an employer table with key feilds as employer no. data in every n'th row are needed for a simple
following queries will get required results.
a) select A employe no. from employe A , where exists from employe B where A employe no. >= B employe
having (count(*) mod n)=0
b) select employe no. from employe A, employe B where A employe no. >= B employ no. grouply employe no.
having (count(*) mod n=0 )
c) both a& b d)none of the above Freshersworld.com
21 . type duplicates of a row in a table customer with non uniform key feild customer no. you can see
a) delete from costomer where customer no. exists ( select distinct customer no. from customer having count )
b) delete customer a where customer no. in (select customer b where custermer no. equal to b custemor no.)
and a rowid > b rowid c) delete customer a where custermor no. in ( select customer no. from customer a,
customer b ) d) none of the above
22. which feature in ANSI C but not in JAVA.??ANS variable arguments.
23. preprocessor does not do one of the following??ANS type checking.
24. long int size a) 4 bytes b) 2 bytes c) compiler dependent d) 8 bytes
ans: compiler dependent
25. x=2,y=6,z=6 x=y==z;
printf(%d",x) ?ANS 1 Freshersworld.com
26. class c : public A,publicB
a) 2 members in class a,b can have member functions with same name.
b) 2 members in class a,c can have member functions with same name. c)both d)none(ANS)
27. What will be the out put of the following program
main()
{
char *p;
p=malloc(10);
free(p);
printf("%d",p);
}
ANS compilation error Freshersworld.com

28. a=(10,15), b=10,15 what are the values of a & b in ANSI C ANS 15,10
29 main()
{
int x=10,y=15,z=16;
x=y=z;
printf("%d",x);
}
ANS 0
30 f(n) f(x)
{
if(x<=0) Freshersworld.com
return;
else f(x-1)+x;
}
find the value of fn(5)? ANS 15.
31 struct {
int det;
struct prevoius;
struct new;
}
delete(struct node)
{
node-prev-next=node-next;
node-next-prev=node-prev; Freshersworld.com
if(node==head)node
}
one element will be given. ANS::it does not work when rp is the last element in the link list.
32A code will be given which searches a particular char in the string. ANS:: it always works.
33. main()
{
int var =25,varp;
varp=&var;
varp p=10;
fnc(varp);
printf("%d%d",var,varp);
}
ANS::55,55 (check this out)
34. #define VALUE 1+2
main()
{
printf("%d and %d\n",VALUE/VALUE,VALUE*3);
}
ANS:: 5,7
35What is the value assigned to the variable a if b is 7 a=b>8?b<<2:b>4?b>>1:b; ANS::3
36.the value of the following expr (2^3)+(a^a) is a) 1 b)2 c) 3 d) insufficient data
37 which of the following is not basic data type ANS char* Freshersworld.com
38. the declaration of the variable does not result in one of the following ANS allocatrion of the storage space for the
varable.
39. in C parameters are passed by ANS:: value only. Freshersworld.com
40. 2 variables cannot have the same name if they are ANS:: in the same block.
41.a static funct. say s(),in as file f.c can be invoked from ANS all functs. in f.c after the definitions of s.
42.macros and functions do not differ in the following aspects ANS::variable no of arguments.
43.one q's in which he will give some different forms of STRCPY function you will have to find out which form is
correct.

Labels:

hcl5

Section A
1. Which of the following involves context switch,
(a) system call
(b) priviliged instruction
(c) floating poitnt exception
(d) all the above
(e) none of the above
Ans: (a)

2. In OST, terminal emulation is done in Freshersworld.com
(a) sessions layer
(b) application layer
(c) presentation layer
(d) transport layer
Ans: (b)

3. For a 25MHz processor , what is the time taken by the instruction which needs 3 clock cycles,
(a)120 nano secs
(b)120 micro secs
(c)75 nano secs
(d)75 micro secs

4. For 1 MB memory, the number of address lines required,
(a)11
(b)16
(c)22
(d) 24
Ans. (b)

5. Semaphore is used for
(a) synchronization
(b) dead-lock avoidence Freshersworld.com
(c) box
(d) none
Ans. (a)

6. Which holds true for the following statement class c: public A, public B
a) 2 member in class A, B should not have same name
b) 2 member in class A, C should not have same name
c) both
d) none
Ans. (a)

7. Question related to java
8. OLE is used in
a) inter connection in unix
b) interconnection in WINDOWS
c) interconnection in WINDOWS NT
9. Convert a given HEX number to OCTAL
10. Macros and function are related in what aspect? Freshersworld.com
(a)recursion
(b)varying no of arguments
(c)hypochecking
(d)type declaration

11.Preproconia.. does not do which one of the following
(a) macro
(b) conditional compliclation
(c) in type checking
(d) including load file
Ans. (c)

12. Piggy backing is a technique for
a) Flow control
b) Sequence
c) Acknowledgement
d) retransmition
Ans. (c)

13. In signed magnitude notation what is the minimum value that can be represented with 8 bits
(a) -128
(b) -255
(c) -127
(d) 0

14. There is an employer table with key fields as employer number data in every n'th row are needed for a simple following
queries will get required results.
(a) select A employee number from employee A , where exists from employee B where A employee no. >= B
employee having (count(*) mod n)=0
(b) select employee number from employe A, employe B where A employe number>=B employ number
group by employee number having(count(*) mod n=0 )
(c) both (a) & (b)
(d) none of the above

15. Type duplicates of a row in a table customer with non uniform key field customer number you can see
a) delete from costomer where customer number exists( select distinct customer number from customer having count )
b) delete customer a where customer number in b rowid Freshersworld.com
c) delete customer a where custermor number in( select customer number from customer a, customer b )
d) none of the above

Section B

1. Given the following statement enum day = { jan = 1 ,feb=4, april, may} What is the value of may?
(a) 4
(b) 5
(c) 6
(d) 11
(e) None of the above
2. Find the output for the following C program
main()
{int x,j,k;
j=k=6;x=2;
x=j*k;
printf("%d", x);

3. Find the output for the following C program Freshersworld.com
fn f(x)
{ if(x<=0)
return;
else f(x-1)+x;
}

4. Find the output for the following C program
i=20,k=0;
for(j=1;j {k+=j<10?4:3;
}
printf("%d", k);
Ans. k=4

5. Find the output for the following C program
int i =10
main()
{int i =20,n;
for(n=0;n<=i;) Freshersworld.com
{int i=10;
i++;
}
printf("%d", i);
Ans. i=20

6. Find the output for the following C program
int x=5;
y= x&y

7.Find the output for the following C program
Y=10;
if( Y++>9 && Y++!=10 && Y++>10)
{printf("%d", Y);
else
printf("%d", Y);
}
Ans. 13

8. Find the output for the following C program
f=(x>y)?x:y
a) f points to max of x and y
b) f points to min of x and y
c)error
Ans. (a)

9. What is the sizeof(long int)
(a) 4 bytes
(b) 2 bytes
(c) compiler dependent Freshersworld.com
(d) 8 bytes

10. Which of the function operator cannot be over loaded
(a) <=
(b) ?:
(c) =
(d) *

11. Find the output for the following C program
main()
{intx=2,y=6,z=6;
x=y==z;
printf(%d",x)
}

Section C

Section C (Programming Skills) Answer the questions based on the following program
STRUCT DOUBLELIST
{ DOUBLE CLINKED Freshersworld.com
INT DET; LIST VOID
STRUCT PREVIOUS; (BE GIVEN AND A PROCEDURE TO DELETE)
STRUCT NEW; (AN ELEMENT WILL BE GIVEN)
}
DELETE(STRUCT NODE)
{NODE-PREV-NEXT NODE-NEXT;
NODE-NEXT-PREV NODE-PREV;
IF(NODE==HEAD)
NODE
}
1. In what case the prev was Freshersworld.com
(a) All cases
(b) It does not work for the last element
(c) It does not for the first element
(d) None of these

Answer the questions based on the following program
VOID FUNCTION(INT KK)
{KK+=20;
}
VOID FUNCTION (INT K)
INT MM,N=&M
KN = K
KN+-=10;
}

2. What is the output of the following program Freshersworld.com
main()
{ int var=25,varp;
varp=&var;
varp p = 10;
fnc(varp)
printf("%d%d,var,varp);
}
(a) 20,55
(b) 35,35
(c) 25,25
(d)55,55
3. Here is the structure declaration of a doubly linked list
struct dlink {
int nodeid;
struct dlink *next;
struct dlink *prev;
} dlink_t;
A pointer of the head of the linked list is maintained as a global variable, whose definition is dlink_t *head; The funtion
remove_element(dlink_t *rp), needs to remove the node pointed to the rp and adjust the head. The first node's prev
and the last node's next are NULL. remove_element(dlink_t *rp)
{
rp->prev->next = rp->next;
rp->next->prev = rp->prev; Freshersworld.com
if( head == rp)
head = rp->next;

} Which of the following statement is true about the fution remove_element
a) It work when head is the same as rp
b) It does not work when rp is the last element on the list
c) It sets the head of the list correctly
d) It works in all cases
Answer :B) It does...
4. Consider the following function written in c:
#define NULL 0
char *
index(sp,c)
register char *sp,c;
{
do {
if(*sp == c)
return (sp);
} while (*sp++); Freshersworld.com
return NULL;
}
The first argument sp, is a pointer to a C string. The second argument, c, is a character. This function scarches
for the character c, in the string. If it is found a pointer to that location is returned else NULL is returned. This
function works
a) Always
b) Always, but fails when the first byte contais the character c
c) works when c is a non NULL character only
d) Works only when the character c is found in the string
ans: a
5. What is printed when this program is executed
main()
{
printf ("%d\n",f(7));
}
f(X)
{
if ( <= 4)
return x;
return f(--x);
}
a) 4
b) 5 Freshersworld.com
c) 6
d) 7
ans: a
6. On a machine where pointers are 4 bytes long, what happens when the following code is executed.
main()
{
int x=0,*p=0;
x++; p++;
printf ("%d and %d\n",x,p);
}
a) 1 and 1 is printed
b) 1 and 4 is printed
c) 4 and 4 is printed
d) causes an exception
7. Which of the following is the correct code for strcpy, that is used to copy the contents from src to dest?
a) strcpy (char *dst,char *src)
{
while (*src)
*dst++ = *src++;
}
b) strcpy (char *dst,char *src) Freshersworld.com
{
while(*dst++ = *src++ )
}
c) strcpy (char *dst,char *src)
{
while(*src)
{ *dst = *src;
dst++; src++;
}
}
d) strcpy(char *dst, char *src)
{
while(*++dst = *++src);
}
ans:b
8. Consider the following program
main()
{
int i=20,*j=&i;
f1(j);
*j+=10;
f2(j);
printf("%d and %d",i,*j); Freshersworld.com
}
f1(k)
int *k;
{
*k +=15;
}
f2(x)
int *x;
{
int m=*x,*n=&m;
*n += 10;
}
The values printed by the program will be
a) 20 and 55
b) 20 and 45
c) 45 and 45
d) 45 and 55
e) 35 and 35
9. what is printed when the following program is compiled and executed?
int
func (int x)
{
if (x<=0)
return(1);
return func(x -1) +x; Freshersworld.com
}
main()
{
printf("%d\n",func(5));
}
a) 12
b) 16
c) 15
d) 11

10. COnsider the following of c code in two files which will be linked together and executed .
a.c: int i;
main()
{
i = 30;
f1();
printf("%d\n",i)
}
b.c: static int f1()
{
i+=10;
} which of the following is true ?
a) a.c will fail in compilation phase because f1() is not declared
b) b.c will fail in compilation because the variable i is not declared
c) will print 30
d) will print 40
e) a & b
ans: e) a & b
11. Consider the following prg
void funca (int *k)
{
*k += 20
}
void funcb (int *x) Freshersworld.com
{
int m=*x,*n = &m;
*n+=10;
}
main()
{
int var = 25,*varp=&var;
funca(varp);
*varp += 10;
funcb(varp);
printf ("%d and %d\n",var,*varp);
}
The values printed when the above prg is complied and executed are:
a) 20 and 55
b) 20 and 45
c) 45 and 55
d) 55 and 55
e) 35 and 35
ans: d
12. consider the following program:
# include
class x {
public:
int a;
x();
};
x::x() { a=10; cout
class b:public x {
public:
b();
};
b::b() { a=20; cout Freshersworld.com
main ()
{ b temp;
}
what will be the output of this prg?
a) 10
b) 20
c) 2010
d) 1020
ans: b

Labels:

hcl3

Aptitude

1. How many of the integers between 25 and 45 are even ?
(A)21 (B)20 (C)11 (D)10 (E)9
Ans:d)10

2. If taxi fares were Rs 1.00 for the first 1/5 mile and Rs 0.20 for each 1/5 miles thereafter. The taxi fare for
a 3-mile ride was
(A)Rs 1.56 (B)Rs 2.40 (C)RS 3.00 (D)Rs 3.80 (E)Rs 4.20
Answer :d)Rs 3.80

3. A computer routine was developed to generate two numbers (x,y) the first being a random number between
0 and 100 inclusive, and the second being less than or equal to the square root of the first. Each of the following
pair satisfies the routine EXCEPT
(A) (99.10) (B) (85.9) (C) (50.7) (D) (1.1) (E) (1.0) Freshersworld.com
Answer : A) (99.10)

4. A warehouse had a square floor with area 10,000 sq.meters. A rectangular addition was built along one entire side
of the warehouse that increased the floor by one-half as much as the original floor. How many meters did the
addition extend beyond the original buildings ?
(A)10 (B)20 (C)50 (D)200 (E)500
Ans: c)50

5. A digital wristwatch was set accurately at 8.30 a.m and then lost 2 seconds every 5 minutes. What time was
indicated on the watch at 6.30 p.m of the same day if the watch operated continuously that time ?
(A)5:56 B)5:58 (C)6.00 (D)6.23 (E)6.26
Ans :E) 6.26

6. A 5 litre jug contains 4 litres of a salt water solution that is 15 percent salt. If 1.5 litres of the solution spills out

of the jug, and the jug is then filled to capacity with water, approximately what percent of the resulting solution
in the jug is salt?
(A)7.5% (B)9.5% (C) 10.5% (D)12% (E)15%
Ans :A)7.5%

7. A plane travelled K miles in the first 96 miles of flight time. If it completed the remaining 300 miles of the
trip in 1 minute, what was its average speed in miles per hour for the entire trip ?
(A)
(B)
(C) Freshersworld.com
(D)
(E)
Ans :(300+k)/97 * 60

8. A merchant sells an item at a 20 percent discount. but still makes a gross profit of 20 percent of the cost.
What percent of cost would be gross profit on the item have been if it had been sold without the discount?
(A)20% (B)40% (C)50% (D)60% (E)66.6%
Ansr :c) 50%

9. A millionaire bought a job lot of hats 1/4 of which were brown. The millionaire sold 2/3 of the hats including
4/5 of the brown hats. What fraction of the unsold hats were brown.
(A)1/60 (B)1/15 (C)3/20 (D)3/5 (E)3/4
Ans :c)3/20

10. How many integers n greater than and less than 100 are there such that,if the digits of n are reversed,
the resulting integer is n+9 ?
(A)5 (B)6 (C)7 (D)8 (E)9
Ans :D)8

11. An investor purchased a shares of stock at a certain price.If the stock increased in price Rs 0.25 per share
and the total increase for the x shares was Rs 12.50, how many shares of stock had been purchased ?
(A)25 (B)50 (C)75 (D)100 (E)125
Ans :B)50

12 At a special sale, 5 tickets can be purchased for the price of 3 tickets. If 5 tickets are purchased at the sale,
the amount saved will be What percent of the original price of the 5 tickets?
(A) 20% (B) 33.3% (C) 40% (D) 60% (E) 66.6%
Ans :c)40%

13. Working independently, Tina can do a certain job in 12 hours. Working independently, Ann can do the same job
in 9 hours. If Tina Works independently at the job for 8 hours and then Ann works independently, how many hours
will it take Ann to complete the remainder of the jobs?
(A) 2/3 (B) 3/4 (C) 1 (D) 2 (E) 3 Freshersworld.com
Ans :E)3

14. A decorator bought a bolt of d m number of red chips in any one stack ?
(A) 7 (B) 6 (C) 5 (D) 4 (E) 3
Ans :C) 5

15. A sink has 12 lits of water some quantity of water is taken out. if the remainng water is 6 litres less then the
water taken out then quantity of water taken out is.
a. 3
b. 6
c. 9 Freshersworld.com
d. 1
16. which is the 4 digit number whose second digit is thrice the first digit and 3'rd digit is sum of 1'st and 2'nd and
last digit is twice the second digit.
1.2674
2.1349.
3.3343
4.3678
17. In a straight highway 2 cars starts from the same point in opposite directions each travels for 8 Kms and take
left turn then travel for 6 Kms what is the distance between them now.
1.16
2.20
3.25 Freshersworld.com
4.10
4.A problem based on house numbers.
18. Five students compare their test and quiz marks. some datas given. 5 questions based on this.

Technical Section

1 In ANSI C which is such thing is not in Java.
typedef struct node
{
int
NODEPTR * NODE
}
2 Q. In signed magnitude notation what is the minimum value that can be represented with 8 bits
a) -128 b) -255 c) -127 d) 0
3 Q. there is an employer table with key feilds as employer no. data in every n'th row are needed for a simple following
queries will get required results.
a) select A employe no. from employe A , where exists from employe B where A employe no. = B employe
having (count(*) mod n)=0
b) select employe no. from employe A, employe B where A employe no. = B employ no.
grouply employe no. having (count(*) mod n=0 )
c) both a& b
d) none of the above
4. Piggybacking is done for, Ans=>Acknowledgement.
5. WHICH IS NOT BASIC data type ans.Char*
6. which of the following statement is valid for string copy Freshersworld.com
char *srt,*ptr;
a) while(*str) {
*str=*ptr;
++str=++ptr;
}
b ) while(*str)
{*++str=*++ptr};
c)
7 Two variable cannt have the same name in
a)function b) block c) file d)--- C Section
8 #define inc(x) x++
main()
{
int t=1;
printf("%d",inc(t++));
}
9 . one or two que for the complicated declaration. Freshersworld.com
10. Const char *a="Abcd"; char const *a="lmno"; base do this,Two que were there.
11. char *p ;
char q[20];
12. int i,*p=&i;
p=malloc(10);
free(p);
printf("%d",p);
ans : garbage
13. int i=20,*j=&i
f(i)
printf("%d",i);
14. #define val 1+2
printf("%d%d",val/val,val^3)
ans : 3 9
15. #define "this" "#"
#define (x,y) x##y
printf("this","this is")
ans: compilation error (tested)
16. (2^2)+(a^a)
17. int a ,b=7
a=b<4?b<<1:b>4?7>>1:a Freshersworld.com
ans.3
18. one que on c++ class member function
ans.d
19. work of memory management unit.
20. who relate virtual memory to physical memory ans.os
21. memory is allocated to variable
a)when declared b)when define c)...
22. Question on double linked list
23. Define success 1
define failure -1
if(condition)
printf(success);
else
printf(failure);
ans success
24 . main()
{
int var=25,varp;
varp=&var;
varp=10;
fun(varp);
printf(%d%d",var,varp);
ans a)45,45 b)55,55 c) 20,55;
25. u r given two statements
a=(10.15);
b=10,15;
if they are executed what is the output printf("%d%d",a,b); Freshersworld.com
a)10,15 b)15,10 c)10,10 d)15,15 ans a
26. define null 0 ans=0;
27. #define inc(x) x++
main()
{
int t=1;
printf("%d",inc(t++));
}
ans.error
28. argument in funtion can be passed
1)by value 2)by refference 3).... Freshersworld.com
29. main
{int x=1,y=2,z=3;
x=y==z;
printf(x);
}
30. in switch float is not used
31. one question on register variable.

Labels:

hcl2

Aptitude.

1. a=2, b=3, c=6 Find the value of c/(a+b)-(a+b)/c
Ans. 11/30
2. What does the hexa number E78 in radix 7.
(a) 12455
(b) 14153
(c) 14256
(d) 13541
(e) 131112
Ans. (d)

3. 10 : 4 seconds :: ? : 6 minutes Freshersworld.com
Ans. 90

4. Q is not equal to zero and k = (Q x n - s)/2.What is n?
(a) (2 x k + s)/Q
(b) (2 x s x k)/Q
(c) (2 x k - s)/Q
(d) (2 x k + s x Q)/Q
(e) (k + s)/Q

5. From the following statements determing the order of ranking
M has double the amount as D Y has 3 rupess more than half the amount of D
Ans. Data insuffiecient

Questions 6 - 10 are to be answered on the following data
A causes B or C, but not both
F occurs only if B occurs
D occurs if B or C occurs
E occurs only if C occurs
J occurs only if E or F occurs
D causes G,H or both
H occurs if E occurs Freshersworld.com
G occurs if F occurs

6. If A occurs which of the following must occurs
I. F and G
II. E and H
III. D
(a) I only
(b) II only
(c) III only
(d) I,II, & III
(e) I & II (or) II & III but not both
Ans. (e)

7. If B occurs which must occur
(a) D
(b) D and G
(c) G and H
(d) F and G
(e) J
Ans. (a)

8. If J occurs which must have occured
(a) E
(b) either B or C
(c) both E & F
(d) B
(e) both B & C
Ans. (b)

9. Which may occurs as a result of cause not mentioned
I. D
II. A
III. F
(a) I only
(b) II only
(c) I & II
(d) II & III
(e) I,II & III Freshersworld.com
Ans. (c)

10. E occurs which one cannot occurs
(a) A
(b) F
(c) D
(d) C
(e) J
Ans. (b)

11. A 5 litre jug contains 4 litres of a salt water solution that is 15 percent salt. If 1.5 litres of the solution
spills out of the jug, and the jug is then filled to capacity with water,approximately what percent of the
resulting solution in the jug is salt?
(A)7.5% (B)9.5% (C) 10.5% (D)12% (E)15%

12. Working independently, Tina can do a certain job in 12 hours. Working independently, Ann can do
the same job in 9 hours. If Tina Works independently at the job for 8 hours and then Ann works
independently, how many hours will it take Ann to complete the remainder of the jobs?
(A)2/3 (B)3/4 (C)1 (D)2 (E)3
Answer :E)3

13. In a murder case there are four suspects P,Q,R,S. Each of them makes a statement. They are p:
"I had gone to the theatre with S at the time of the murder".q: "I was playing cards with P at the time
of the murder".r: "Q didn't commit the murder".s: "R is not the murderer".Assuming the only one of the
above statement is false and that one of them is the murderer, who is the murderer?
a) P
b) Q
c) R
d) Cann't be concluded Freshersworld.com
e) S
Ans: E

14. Mohan earned twice as much as Deep. Yogesh earned rs.3/- more than half as much as deep.
If the amounts earned by Mohan,Deep,Yogesh are M,D,Y respectively, Which of the following is
the correct ordering of these amounts?
a) M < D < Y
b) M< Y < D
c) D< M < Y
d) It cann't be determined from the information given
e) D< Y < M

15. Statistics indicate that men drivers are involved in more accidents than women drivers. Hence
it may be concluded that
a) sufficiently information is not there to conclude anything
b) Men are actually better drivers but drive more frequently
c) Women Certainly drive more cautiously than Men
d) Men chauvinists are wrong about women's abilties.
e) Statistics sometimes present a wrong picture of things

16. Given that A,B,C,D,E each represent one of the digits between 1 and 9 and that the following
multiplication holds:
A B C D E
X 4
--------------
E D C B A
-------------- what digit does E represent ?
a) 4
b) 6
c) 8 Freshersworld.com
d) 7
Ans: c

17. HCL prototyping machine can make 10 copies every 4 seconds. At this rate, How many copies
can the machine make in 6 min.?
a) 900
b) 600
c) 360
d) 240
e) 150
Ans: a

18. If a=2,b=4,c=5 then
a+b c
- ---- =
c a+b
a) 1
b) 11/30
c) 0
d) -11/30
e) -1
Ans: b

19. 10^2(10^8+10^8) =-------------- 10^4
a) 2(10)^4
b) 2(10)^6
c) 10^8
d) 2(10)^8 Freshersworld.com
e) 10^10
Ans: b

20. Worker W produces n units in 5 hours. Workers V and W, workers independently but at the
same time, produce n units in 2 hours.how long would it take V alone to produce n units?
a) 1 hr 26 min
b) 1 hr 53 min
c) 2 hr 30 min
d) 3 hr 30 min
e) 3 hr 20 min
Ans: d

Six knights - P,Q,R,S,T and U - assemble for a long journey in Two ravelling parties. For security, each travelling
party Consists of at least two knights. The two parties travel by separate routes, northern and southern. After one
month, the routes of the northern and southern groups converge for a brief time and at that point the knights can, if
they wish, rearrange their travelling parties before continuing, again in two parties along separate northern and
southern routes. Throughout the entire trip, the composition of traveling parties must be in accord with the following
conditions P and R are deadly enemies and, although they may meet briefly,can never travel together. p must travel
in the same party with s
Q cann't travel by the southern route U cann't change routes

21. If one of the two parties of knights consists of P and U and two other knights and travels by the southern route,
the other members of this party besides P and U must be
a) Q and S
b) Q and T Freshersworld.com
c) R and S
d) R and T
e) S and T
Ans: e

22. If each of the two parties of knights consists of exactly three members, which of the following is not a possible
travelling party and route?
a) P,S,U by the northern route
b) P,S,T by the northern route
c) P,S,T by the southern route
d) P,S,U by the southern route
e) Q,R,T by the southern route
Ans: b

23) If one of the two parties of knights consists of U and two other knights and travels by the northern route, the
other memnbers of this party besides U must be
a) P and S
b) P and T
c) Q and R
d) Q and T Freshersworld.com
e) R and T
Ans: c

24) If each of the two parties of knights consists of exactly three members of different parties, and R travels by the
northern route,then T must travel by the
a) southern route with P and S
b) southern route with Q and R
c) southern route with R and U
d) northern route with Q and R
e) northern route with R and U
Ans: a

25. If, when the two parties of knights encounter one another after a month, exactly one knight changes from
one travelling party to the other travelling party, that knight must be
a) P
b) Q
c) R
d) S Freshersworld.com
e) T
Ans: e

26. A gambler bets on the team of seven players ABCDEFG whose winning a-4 to 1 against b-4 to 1 against c-4
to 1 against d-4 to 1 against e-5 to 1 against f-6 to 1 against g. how should he bet on g to set 20% profit.
27. If a person buy radio worth Rs 2468 and pay 7% sales .how much price of radio should reduce to pay
only Rs 2468.
28 What is vasu salary if salary of vasu is more than rajan salary working in same company
i)vasu salary is 100 more than rajan salary.
ii)rajan found 2000 allowns which is 50 less than vasu.
(iii)basic salry of rajan is 1000.
(i)only i is required
(ii)i & ii is required
(iii)i& iii is required
(iv)i&ii&iii is required
(v)none of these

29 If in 100 miles race 8 person is running winner take 9.8sec and fifth man takes 10.4 sec the time of 8 man is
in AP if in 4*100 meters realy of onside is 1,4,5,8 position then win by.
a).3 sec b).1 sec c).7 sec d).5 sec e)none

30. How many sons X have qwe based on relation
i)
ii) Freshersworld.com
iii)
ans(data i,ii,iii is insufficient)

31. A sink has 12 lits of water some quantity of water is taken out. if the remainng water is 6 litres less then the
water taken out then quantity of water taken out is.
a.3
b.6
c.9
d.1
32 .which is the 4 digit number whose second digit is thrice the first digit and 3'rd digit is sum of 1'st and 2'nd and
last digit is twice the second digit.
1.2674
2.1349.
3.3343
4.3678
33. In a straight highway 2 cars starts from the same point in opposite directions each travels for 8 Kms and take
left turn then travel for 6 Kms what is the distance between them now.
1.16
2.20
3.25
4.10
34. A problem based on house numbers.
35. Five students compare their test and quiz marks.some datas given.5 questions based on this.

C Programming
1. Which of the following about the following two declaration is true
i ) int *F()
ii) int (*F)()
Choice :
a) Both are identical
b) The first is a correct declaration and the second is wrong
c) The first declaraion is a function returning a pointer to an integer and the second is a pointer to function returning
int
d) Both are different ways of declarin pointer to a function Answer : c) The first de...

2. What are the values printed by the following program? Freshersworld.com
#define dprint(expr) printf(#expr "=%d\n",expr)
main()
{
int x=7;
int y=3;
dprintf(x/y);
}
Choice:
a) #2 = 2 b) expr=2 c) x/y=2 d) none
Answer: c)x/y=2
3. Which of the following is true of the following program
main()
{
char *c;
int *p;
c =(char *)malloc(100);
ip=(int *)c;
free(ip);
}
ans: The code functions properly releasing all the memory allocated
4.output of the following. Freshersworld.com
main()
{
int i;
char *p;
i=0X89;
p=(char *)i;
p++;
printf("%x\n",p);
}
ans:0X8A
5 which of the following is not a ANSI C language keyword? ans:Function.
6. When an array is passed as parameter to a function, which of the following statement is correct choice:
a) The function can change values in the original array
b) In C parameters are passed by value. The funciton cannot change the original value in the array
c) It results in compilation error when the function tries toaccess the elements in the array
d) Results in a run time error when the funtion tries to access the elements in the array
Answer: a) The fu...
7. The type of the controlling expression of a switch statement cannot be of the type
a) int b) char c) short d)float e) none
Answer : d)float
8. What is the value of the expression (3^6) + (a^a)?
a) 3 b) 5 c) 6 d) a+18 e) None
Answer : 5
9. What is the value assigned to the variable X if b is 7 ?
X = b>8 ? b <<3 : b>4 ? b>>1:b;
a) 7 b) 28 c) 3 d) 14 e) None
ans: 3;
10. Which is the output produced by the following program
main()
{
int n=2;
printf("%d %d\n", ++n, n*n);
}
a) 3,6 b) 3,4 c) 2,4 d) cannot determine
Answer : b) 3,4
11. What is th output of the following program? Freshersworld.com
int x= 0x65;
main()
{
char x;
printf("%d\n",x)
}
a) compilation error b) 'A' c) 65 d) unidentified
12. What is the output of the following program
main()
{
int a=10;
int b=6;
if(a=3)
b++;
printf("%d %d\n",a,b++);
}
a) 10,6 b)10,7 c) 3,6 d) 3,7 e) none
Answer : d) 3,7
13. What can be said of the following program?
main()
{
enum Months {JAN =1,FEB,MAR,APR};
Months X = JAN;
if(X==1)
{
printf("Jan is the first month"); Freshersworld.com
}
}
a) Does not print anything
b) Prints : Jan is the first month
c) Generates compilation error
d) Results in runtime error
Answer: b) Prints : Jan..
14. What is the output of the following program?
main()
{
char *src = "Hello World";
char dst[100];
strcpy(src,dst);
printf("%s",dst);
}strcpy(char *dst,char *src)
{while(*src) *dst++ = *src++;
}
) "Hello World" b)"Hello" c)"World" d) NULL e) unidentified
Answer: d) NULL
15. What is the output of the following program?
main()
{
int l=6;
switch(l)
{ default : l+=2;
case 4: l=4;
case 5: l++;
break;
}
printf("%d",l); Freshersworld.com
}
a)8 b)6 c)5 d)4 e)none
Answer : c)5
16. What is the output of the following program?
main()
{
int x=20;
int y=10;
swap(x,y);
printf("%d %d",y,x+2);
}
swap(int x,int y)
{
int temp;
temp =x;
x=y;
y=temp;
}
a)10,20 b) 20,12 c) 22,10 d)10,22 e)none
Answer:d)10,22
17. What is the output of the following problem ?
#define INC(X) X++
main()
{
int X=4;
printf("%d",INC(X++));
}
a)4 b)5 c)6 d)compilation error e) runtime error
Answer : d) compilation error
18. what can be said of the following
struct Node {
char *word;
int count;
struct Node left;
struct Node right;
}
a) Incorrect definition
b) structures cannot refer to other structure
c) Structures can refer to themselves. Hence the statement is OK
d) Structures can refer to maximum of one other structure
Answer :c)
19. What is the size of the following union. Assume that the size of int =2, size of float =4 and size of
char =1.
Union Tag{
int a;
flaot b;
char c;
};
a)2 b)4 c)1 d) 7 Freshersworld.com
20. What is the output of the following program? (. has been used to indicate a space)
main()
{
char s[]="Hello,.world";
printf(%15.10s",s);
}
a )Hello,.World...
b)....Hello,.Wor
c)Hello,.Wor....
d)None of the above

Labels:

hcl1

Dear Murthy! Yaa! you are luck fellow. I got HCL full paper.
I am mailing it.
The quetions are in order. So you no need to prepare answers and
mugging that quetions. Just you mug that answers which are in order
or you write all these answers on the hand compactly while you
are going to exam.

Paper Model:
Section I: computer awareness(i.e general things about computer)
Q.15 -ve marks: 1/4

Section II: Simple C- language
Q. 15 & -ve marks: -1/4

Section III: On pointers & structures and C++,JAVA( only 1 on this)
Q.10 each quetion ->2 marks -ve marks: -1

Section IV: Analytical
Q.20 each quetion -> 2 marks. -ve marks: -1/4

Murthy from each section I am giving one are to quetions also because
for checking whether the same paper or not.
And for doubtful answers also I am writing quetions but not writing
answers for these quetions.

Section-I

1). Piggy backing is a technique for
a) Flow control
b) sequence
c) Acknowledgement
d) retransmition

ans: c piggy backing

2). The layer in the OST model handles terminal emulation
a) session
b) application
c) presentation
d) transport

ans: b application

3) ans: a odd numbers of errors

4)Q. In signed magnitude notation what is the minimum value
that can be represented with 8 bits
a) -128 b) -255 c) -127 d) 0

5) c 20

6) a 120

7) b synchronise the access

8) a system call

9) b the operating system

10) a 177333

11) d used as a network layer protocall in network and
windows system

12) b has to be unique in the sub network

13)Q. there is an employer table with key feilds as employer no.
data in every n'th row are needed for a simple following queries
will get required results.
a) select A employe no. from employe A , where exists from employe
B where A employe no. >= B employe having (count(*) mod n)=0
b) select employe no. from employe A, employe B where
A employe no. >= B employ no. grouply employe no. having
(count(*) mod n=0 )
c) both a& b
d)none of the above

14)Q. type duplicates of a row in a table customer with non uniform
key feild customer no. you can see
a) delete from costomer where customer no. exists
( select distinct customer no. from customer having count )
b) delete customer a where customer no. in
(select customer b where custermer no. equal to b
custemor no. ) and a rowid > b rowid
c) delete customer a where custermor no. in
( select customer no. from customer a, customer b )
d) none of the above

15) c Volatile modifier


Section I over with 15 quetions

SECTION-II

Section II is not covered completly But it is very very easy.
You can do it very easely.

1) ans: recursion

2) long int size
a) 4 bytes b) 2 bytes c) compiler dependent d) 8 bytes
ans: compiler dependent
note: order of a,b,c,d are doubt but answer is correct.

3) x=2,y=6,z=6
x=y==z;
printf(%d",x) ?

4) if(x>2)?3:4

5) 6)

7) ans: c 6 ( quetion on enum )

8) ------------

14) c : class A,B and C can have member functions with same name.

15) ans: d none of the above



SECTION-III


1) ans: b It does not work when rp is the last element in the
linked list

2) ans: a always

3) ans: b 13

4) ans: b 16

5) ans: d 55,55

6) ans: c 5,10,10,3

7) ---

8) ans:d 4

9) ans: c 5

10)ans: c semicolon missing



SECTION-IV


following are not in order:

2. M > D > Y ans: (a)

6. 10 in 4 seconds,
? in 6 minutes = 10x6x60/4 = 900
ans: (a)

7. a=2, b=4, c=5
(a+b)/c - c/(a+b) = 11/30 (ans).

8. 100(100000000+100000000)/10000 = 2x1000000 (ans).

9. what does the hexanumber E78 in radix 7.
(a) 12455 (b) 14153 (c) 14256 (d) 13541 (e) 131112
ans: (d)

10. Q is not equal to zero and k = (Q x n - s)/2 find n?
(a) (2 x k + s)/Q (b) (2 x s x k)/Q (c) (2 x k - s)/Q
(d) (2 x k + s x Q)/Q (e) (k + s)/Q


(from GRE book page no:411)
data:
A causes B or C, but not both
F occurs only if B occurs
D occurs if B or C occurs
E occurs only if C occurs
J occurs only if E or F occurs
D causes G,H or both
H occurs if E occurs
G occurs if F occurs
NOTE: check following answers.
11. If A occurs which of the following must occurs
I. F & G
II. E and H
III. D
(a) I only (b) II only (c) III only (d) I,II, & III
(e) I & II (or) II & III but not both
ans: (e)

12. If B occurs which must occur
(a) D (b) D and G (c) G and H (d) F and G (e) J
ans: (a)

13. If J occurs which must have occured
(a) E (b) either B or C (c) both E & F (d) B
(e) both B & C
ans: (b)

14. which may occurs as a result of cause not mentioned
(1) D (2) A (3) F
(a) 1 only (b) 2 only (c) 1 & 2 (d) 2 & 3 (e) 1,2,3
ans: (c)

15. E occurs which one cannot occurs
(a) A (b) F (c) D (d) C (e) J
ans: (b)

11 to 15:- e , a , b , c , b

Below are in order:

16. to 20. answers:
e,a,c,a,e

In written test in each section you have to get minimum marks
i.e you have to pass in each section. There will be questions
from C, C++, JAVA. about 10 questions in C++ in the written test.

Labels:

Monday, August 25, 2008

HCL

HCL PAPER ON 26th NOVEMBER AT CHENNAI

Hi... Friends Bhaskar reddy here.. I was attended for HCL Technologies in Anna University on nov 26th and I got placed. Here I am presenting my experience in written test and interview. I hope it may be useful for you…

Written test consists of 4 sections. In each section we have to get minimum marks. Which means it’s a sectional cut off. Also negative marking is there. They will deduct ¼ of each wrong answer... Ok... You just answer all questions with lot of confidence...ok

They will give all 4 sections question paper at a time… so you can start any section.

Total paper consists of 65 Questions and provided 90 mini times. So that you can answer each and every section very carefully… ok

SECTION-I :( Microprocessor (8086only) +Networks+operatingsystems+Fundamentals of computers)

This section consists of 15 Questions. Here I remember some questions……

1) Non Maskable Interrupt is a…..

a) NMI
b) Software interrupts
c) Hardware interrupts
d) Software and hardware interrupt

Ans: b

2) Which of the following is error correction and deduction?

a) Hamming code

b) CRC

c) VRC

d) None
Ans: b

3) When you switch on your computer, which of the following component affect first?

a) Mother board

b) SMPS

c) Peripherals

d) None

Ans : a

4) Which of the following function transports the data?

a) TCP/IP

b) Transport layer

c) TCP

d) None

Ans: c

5) Which of the following does not consists address?

a) IP

b) TCP/IP

c) Network

d) Transport

Ans:a
6) They given like this……. And some conditions?

a) pre order
b) post order
c) In order
d) None
Ans:c

7) Authentication means….

a) Verifying authority
b) Source
c) Destination
d) Request
Ans: a

8) Symorphous is used for

a) Analysis
b) Synchournization

c) Asynchrouns

d) None

Ans: b

9) There are five nodes. With that how many trees we can make?

a) 27
b) 28
c) 30
d) 29
Ans: c (Check the ans not sure)

10) Traverse the given tree using in order, Preorder and Post order traversals.
A
B
C
D
E
F
G
H
I

Given tree:

Ø Inorder : D H B E A F C I G J

Ø Preorder: A B D H E C F G I J

Ø Postorder: H D E B F I J G C A

And some more questions….. I dint remember those questions

Given tree:

Ø Inorder : D H B E A F C I G J

Ø Preorder: A B D H E C F G I J

Ø Postorder: H D E B F I J G C A

And some more questions….. I dint remember those questions

SECTION –II (C language Basics and programming) this section consists of 20 Questions…….. All are programs only…

1. main()

{

printf("%x",-1<<4);

}
a) fff0
b) fffb
c) ff0
d) none
Ans: a
Explanation: -1 is internally represented as all 1's. When left shifted four times the least significant 4 bits are filled with 0's.The %x format
specifier specifies that the integer value be printed as a hexadecimal value.

2. main()

{

char *p;

p="Hello";

printf("%c\n",*&*p);

}

a) e

b) H
c) some address
d) ome garbage value

Ans: b

Explanation: * is a dereference operator & is a reference operator. They can be applied any number of times provided it is meaningful. Here
p points to the first character in the string "Hello". *p dereferences it and so its value is H. Again & references it to an address and * dereferences it to the value H.


3. void main()

{

int i=5;

printf("%d",i++ + ++i);

}

a) 11

b) 12

c) 10

d) output cant be predicted

Ans: d

Explanation: Side effects are involved in the evaluation of i

4. main( )

{

int a[2][3][2] = {{{2,4},{7,8},{3,4}},{{2,2},{2,3},{3,4}}};

printf(“%u %u %u %d \n”,a+1,*a+1,**a+1,***a+1);

}

a) 100, 100, 100, 2

b) 101,101,101,2

c) 114,104,102,3

d) none

Ans: c

Explanation:
The given array is a 3-D one. It can also be viewed as a 1-D array.

2

4

7

8

3

4

2

2

2

3

3

4

100 102 104 106 108 110 112 114 116 118 120 122

thus, for the first printf statement a, *a, **a give address of first element . since the indirection ***a gives the value. Hence, the first line of the output.for the second printf a+1 increases in the third dimension thus points to value at 114, *a+1 increments in second dimension thus points to 104, **a +1 increments the first dimension thus points to 102 and ***a+1 first gets the value at first location and then increments it by 1. Hence, the output is C is correct answer…

5. main( )

{

static int a[ ] = {0,1,2,3,4};

int *p[ ] = {a,a+1,a+2,a+3,a+4};

int **ptr = p;

ptr++;

printf(“\n %d %d %d”, ptr-p, *ptr-a, **ptr);

*ptr++;

printf(“\n %d %d %d”, ptr-p, *ptr-a, **ptr);

*++ptr;

printf(“\n %d %d %d”, ptr-p, *ptr-a, **ptr);

++*ptr;

printf(“\n %d %d %d”, ptr-p, *ptr-a, **ptr);

}

a) 111

222

332

443

b) 111

222

333

344

c) 111

222

333

444

d) None

Ans: b

6. #include

main()

{

const int i=4;

float j;

j = ++i;

printf("%d %f", i,++j);

}

a) 8

b) 5

c) compile error

d) syntax error

Ans: c

7. main()

{

char *p;

int *q;

long *r;

p=q=r=0;

p++;

q++;

r++;

printf("%p...%p...%p",p,q,r);

}

a) 001… 100…0002

b) 0001...0002...0004

c) 001… 002…004

d) none

ans: b

8. main()

{

unsigned int i;

for(i=1;i>-2;i--)

printf("HCL Technologies");

}

a) HCL

b) Technologies

c) HCL Technologies

d) None

Ans: None(Plz Check the answer)

9. main()

{

int a[10];

printf("%d",*a+1-*a+3);

}

a) 4

b) 5

c) 6

d) None

Ans : a

10. main()

{

float f=5,g=10;

enum{i=10,j=20,k=50};

printf("%d\n",++k);

printf("%f\n",f<<2);

printf("%lf\n",f%g);

printf("%lf\n",fmod(f,g));

}

a) Line no 5: Error: Lvalue required

b) Line no 5: Error: Link error

c) Compile error

d) None

Ans: a

11. int swap(int *a,int *b)

{

*a=*a+*b;*b=*a-*b;*a=*a-*b;

}

main()

{

int x=10,y=20;

swap(&x,&y);

printf("x= %d y = %d\n",x,y)

}

a) x=10 y=20

b) x=20 y=10

c) x=30 y=20

d) none

Ans: b

12. main()

{

int i=300;

char *ptr = &i;

*++ptr=2;

printf("%d",i);

}

a) 665

b) 565

c) 556

d) none

Ans: c

13.main()

{

float me=1.1;

double you=1.1;

if(me==you)
printf(”IloveU”);

else
printf(“I Hate U”)

}

a) I love u

b) I hate u

c) floating point error

d) Compile error

Ans: b
14.

enum colors {BLACK,BLUE,GREEN}

main()

{
printf(”%d..%d..%d”,BLACK,BLUE,GREEN);

return(1);

}

a) 1..2..3

b) 0..1..2

c) 2..3..4

d) none

Ans: b

Some more questions given.. I dint remember…. Be prepare all basic concept in C… so that you can answer very easily…

SECTION –III (Data structures and C++) this section consists of 10 Questions… Each question carry 2 marks… so they deduct ½ mark for wrong answer…..

1) #include

main()

{

char s[]={'a','b','c','\n','c','\0'};

char *p,*str,*str1;

p=&s[3];

str=p;

str1=s;

printf("%d",++*p + ++*str1-32);

}

a)97

b) M

c)76

d) none

Ans: b

2) main( )

{

int a[ ] = {10,20,30,40,50},j,*p;

for(j=0; j<5;>

{

printf(“%d” ,*a);

a++;

}

p = a;

for(j=0; j<5;>

{

printf(“%d ” ,*p);

p++;

}

}

a) address of array

b) Compile error

c) Lvalue required

d) none

Ans: c

3) struct aaa{

struct aaa *prev;

int i;

struct aaa *next;

};

main()

{

struct aaa abc,def,ghi,jkl;

int x=100;

abc.i=0;abc.prev=&jkl;

abc.next=&def;

def.i=1;def.prev=&abc;def.next=&ghi;

ghi.i=2;ghi.prev=&def;

ghi.next=&jkl;

jkl.i=3;jkl.prev=&ghi;jkl.next=&abc;

x=abc.next->next->prev->next->i;

printf("%d",x);

}

a) 3

b) 2

c) 4

d) 5

Ans: b

4) main(int argc, char **argv)

{

printf("enter the character");

getchar();

sum(argv[1],argv[2]);

}

sum(num1,num2)

int num1,num2;

{

return num1+num2;

}

a) compile error

b) L value required

c) Syntax error

d) None

Ans: a

5)

class Sample

{

public:

int *ptr;

Sample(int i)

{

ptr = new int(i);

}

~Sample()

{

delete ptr;

}

void PrintVal()

{

cout << "The value is " << *ptr;

}

};

void SomeFunc(Sample x)

{

cout << "Say i am in someFunc " <<>

}

int main()

{

Sample s1= 10;

SomeFunc(s1);

s1.PrintVal();

}

a) say I am in someFunc

b) say I am in someFunc and runtime error

c) say I am in someFunc and null value

d) none

ans: b

and some questions given in DATASTURES… those are based on linked lists only also very big programs… so you have to do it very careful

SECTION-III (General aptitude+1 passage+Logical) this section consists of 20 questions.. Each question carry 1 mark…

1) Sandhya and Bhagya is having the total amount of 12000. In that amount bhagya has deducted 3600 as less as sandhya. So what is their shared amount?

a) 2800

b) 3600

c) 4800

d) 9600

Ans : c

2) Six persons have to present at certain meeting. The conditions are,

A present P should present
M present T should present
K present P should present

If A and P present I should be there in meeting

If M and T present D should be absent

If K and P present P should present

Based on this they given some questions… Those are easy only.. you can do it easily…

3) Here they given passage following some questions.. Poetry explaining her experience with HINDI latest songs… and comparing with old songs… also she is a good singer. Like this they given a big passage… so read it carefully at a time.. so that u can save your time

4) Dhana and Lavanya started running at same point… But dhana started in anti clock wise direction, Lavanya started in clockwise direction.. Dhana met lavanya at 900 m . where as lavanya met dhana at 800 m… so how much distance they covered each other?

a) 1700

b) 900

c) 1800

d) data is insufficient

Ans: d

5) This question is base on Arithmetic mean like algebra… a n+2 = (7+an)/5…. Initially a0= 0…… so what is the value of a2?

a) 5/2

b) 7/2

c) 7/5

d) none

Ans : c

6) Here they given two statements, based on that they gave some questions

Statement I : I is enough to answer

Statement II: I and II is enough to answer

i) Raja can do a piece of work in 9 days… and govardhan can do a piece of work in 8 days. In how many days they will complete the work alternatively..

Statement I: They both do in 72/17 days

Statement II : A alone can do 1/9 days
a) I b) I and II c) II d) none

Like this they given some questions……

Hi...my Technical interview held like this..

Intwr: Hi, I am Mahesh butt

Me: hi sir I am bhaskarreddy

Intwr: ok.. Which project u did in your curriculum?

Me: sir my project is steganography

Intwr: oh... What is steganography?Why you choose this project? What’s your project purpose?

What is encryption?How you embedded the selection of sector? Which code u used?Which algorithm you used? Can you explain me?

Mostly I answered all questions.. Also he gave me paper and pen... Like that I explained to him very clearly with diagrams.

Intwr: So bhaskar u knows C well? You are good at C language?

(Because I wrote C and .NET in my resume)

Me: no... Sir, I am not proficient in C, but logically I am good and I am in intermediate stage.

Intwr: oh..ok… What is your area of interest?

Me: Digital Electronics… sir

Intwr: Are you sure?

Me: yes sir…(With lot of confidence)

Intwr:

A0

B0

\

c=1

A1

B1

Bhaskar you use your entire Digital electronics, but I Want inside circuit which always shows the output as 1.


The conditions are,

When x=0: A when condition is true , output is 1

When x=1: A>B When condition is false , output is 0

Consider A=A0A1

Consider B= B0B1

Here he given the time of 15 mini to solve above problem…. But I did it with in 5 mini with logic gates.

Then he asked me to explain the entire circuit?

I explained to him……….

Ok.. Bhaskar I am giving one more 15 mini time to solve above question…. But this time you have to do with Multiplexers….

Yes.. here I designed the circuit and I explained to him…. Here I impressed him a lot..

Intwr: Ok.. Good…. Draw the block diagram of Feed back amplifier?

Me: I drawn the diagram

Intwr: You just add forward and reverse bias diodes to the feedback? I did it… ok.. will this circuit runs

Me: Yes…. Sir

Intwr: why

Me: No sir

Intwr: why

Me: Bcz some nose occurs in output and said some thing..

Intwr: What is pointer?

What is data sturucture?

What is stack?Queue?

Explain the Doubly linked list program?

I explained to him very clearly…

Intwr:

main()

{

int *j;

{

int i=10;

j=&i;

}

printf("%d",*j);

printf(“%d”, j);

}

What is the output?

Me: I did it correctly

Intrwr: Write a program for Fibonacci series? But I want to print only last value?

Me: I wrote program for Fibonacci series.. But I don’t know how to print last value…

Intwr: are you shivering

Me: yes... Sir...

Intwr: why bhaskar.. You are good at your subject why cant you do this???

Me: I tried it.. at last I got it

Intwr: Ok bhaskar.. Now you can go…….

Me: Sir... Am I fit for HCL?

Intwr: Bhaskar lets see your dreams comes true

Me: Thank you sir…


After some time they called me to HR round.. That time only I decided that I cleared technical round..

HR: Hi... I am priya

Me: I am Bhaskar Reddy

HR: Tell me some thing about you?

Why you joined in Bhajarang?

In which domain you will work?

And some more simple questions?

So after that she gave me offer letter… so that was the great exciting moment in my life…

So friends don’t ever loose your hopes.. Keep on trying.. Surely one good day is waiting for you.. Till then you do hard work… ok.. Hard work never fails… GOOD LUCK

Labels: